Staden og Stranden

 

 

stadenogstranden
Forsiden til den fjerde utgaven av Staten og Stranden som ble utgitt i 1916.

I 1870 utga Elisabeth boken Fra Staden og Stranden med småfortellingene fra Bergen mot slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet.  Boka ble en suksess – de små hverdagslige og samtidig underfundige historiene hadde gjenklang hos samtidens bergensere. Før denne utgivelsen hadde tre av historiene vært trykket i Skillings Magazin med Harvig Lassen som redaktør.

Allerede året etterpå fikk Elisabeth utgitt neste bok – to nye historier utgitt under tittelen Fra gamle Dage. Tilsammen utgjorde disse to utgavene grunnlaget for de kommende utgavene, i 1881 og i 1897. Til utgaven i 1897 fikk maleren og illustratøren Carl Dørnberger jobben med å lage illustrasjoner til å følge de ulike historiene. I anledning markeringen av Elisabeths 100-årsjubileum ble boken utgitt på nytt.

Staden_og_strandenNå foreligger også historiene i en ny og modernisert utgave, med Dørnbergers illustrasjoner, og med over 400 ordforklaringer på arkaiske og bergenske ord og uttrykk. Boken kan bestilles fra Histos forlag på denne siden: www.histos.no/forlag/.

Tittelbladet til førsteutgaven.

Fra gamle Dage, 1871

Fra Staden og Stranden, 1881

Fortællinger fra det gamle Bergen, 1897

Staden og Stranden, 1916