Dørnbergers illustrasjoner

Utgavene av Staden og Stranden som kom i 1897 og 1916 er begge illustrert med kunstneren Carl Johannes Andreas Adam Dørnberger. Han ble født på Nøtterøy i 1864; hans far var bryggerimester, og alkoholen skulle følge Dørnberger ut livet. Han ble en kjent figur, nok like mye for anekdotene fra hans liv som for hans kunst, men har en anseelig produksjon bak seg, og var represtentert i de store utstillingene og innkjøpt av flere kunstmuseer.

Dørnberger orienterte seg vel så mye mot forfattere som mot andre billedkunstnere, og hans oppdrag for Cammermeyer forlag med å illustrere historiene til Elisabeth, faller godt inn i hans stil og liv.

Edvard Munchs portrett av Dørnberger fra 1889.

Historiene om Carl Dørnberger er mange; mest kjent er han kanskje fra rettsaken mot ham, etter at han hadde skutt sin datters beiler, slik at han døde av skadene senere. Imidlertid ble han frikjent for drapet, da det skjedde i affekt, og fordi han i følge retten «hadde skutt for å gjelde, ikke for å drepe». Han mistet en fot i en ulykke i trettiårsalderen, og gjorde ingen hemmelighet av sitt trebein — han sørget for alltid å få kupeen sin alene ved å skremme vekk medpassasjerer ved å sette kniven i trebeinet…

På denne måten glir Dørnbergers egen person nesten inn som en del av Elisabeth Welhavens eget persongalleri fra Bergen et århundre tidligere. Vi er i alle fall glade for at hans bilder har kunnet ledsage også vår nye utgave av boken.